Nyheter februari 2024

Nyhetsbrev februari 2024

Vi har en väderlek av varannan dags typ vilket ställer till det med ishalka ena dagen och snörika trottoarer den andra dagen. Vår snöröjare Fredrik Vårstam har fått påpekande om att förbättra skottningen. 

Inom styrelsen har vi ett fortlöpande arbete med att pressa våra kostnader på driftdelen.

Fakturorna från Södertörns renhållningsverk är granskade och de är höga vilket gjort att vi under en tid, gått in i alla soprummen och granskat hur mycket sopor det är i de olika kärlen. Med hjälp av det har vi kommit fram till att vi inte behöver tömma en del av våra kärl så frekvent som vi gör. Vi kommer att dra ned på antalet tidningskärl, ta bort ett tidningskärl i 41:an och 45:ans soprum. Glas och metallkärlen kommer att tömmas mer sällan. Soprummet utanför 43:ans port kommer att stängas och inte användas längre, vi hoppas att ni inte upplever det negativt utan positivt, som en kostnadssänkande åtgärd. Förändringen sker så snart vi har kommit överens med SRV.

 

Den 13 februari hade vi en extra stämma angående önskemål om en fördjupad revision av Brf Stuvsta 3. Stämman biföll förslaget. Det framkom även önskemål om en fördjupad revison av Samfälligheten 4.

Vår ekonom från Bredablick, Marja Gyllander var med under mötet och redovisade vårt budgetunderlag (se bilaga).

 

Efter avslutad extra stämma fortsatte diskussion om frivilligt kapitaltillskott

Enkel information om Frivilligt Kapitaltillskott

Frivilliga kapitaltillskott

Föreningens årsavgifter är delade i två delar, kapital och drift.  Frivilligt individuellt kapitaltillskott kan ske vid omsättning av lån eller nyupplåning, omräkning av andelstal kapital skall då utföras för att anpassas till enskilda bostadsrättsinnehavares andel avgift i kapital för det frivilliga kapitaltillskott.

Vilket innebär att en medlem väljer att lösa "sin del" av bostadsrättsföreningens lån. Med indirekt kapitaltillskott menas den del av medlemmens avgift för bostadsrätten som används för att amortera på bostadsrättföreningens lån. När medlemmen överlåter sin bostadsrätt kan hen göra skatteavdrag för att genom betala avgifter ha bekostat föreningens amorteringar. 

Frivilliga / indirekta kapitaltillskott bokförs inte som insatskapital utan som kapitaltillskott.

Vill ni göra frivilligt kapitaltillskott ta kontakt med styrelsen så får ni ert andelstal. Utifrån det kan ni sedan bestämma om ni vill göra ett Frivilligt kapitaltillskott och hur mycket ni i så fall vill göra.

Inbetalning av Frivilligt kapitaltillskott från medlemmar behöver inkomna till vårt bankkonto Bg 5236–6366 senast 26 februari, medlem ska skicka in till Bredablick Förvaltning underlag för insättningen för att få kvittens och signering.

Det är viktigt att ange referens vid insättningen/betalningen objekt nummer på lägenheten.

Medlem kan få uppgifter från styrelsen om andelstal och lån gällande från årsskiftet och ingen amortering har skett sedan dess. 

Styrelsen

 

Vår ekonom från Bredablick, Marja Gyllander var med under mötet och redovisade vårt budgetunderlag.

 

Kostnadsökningar

  • Samfällighetsavgift ökning med 15%
  • Avfallskostnader
  • Juristarvode
  • Reparationer

 

Ränteutveckling

 

  • Samfällighetsavgift ökning med 15%
  • Avfallskostnader
  • Juristarvode
  • Reparationer

 

Kapitalandel

 

 

Samtliga kostnader för föreningens risk.

-Vatten, el, värme, avfall, reparationer, underhållskostnader samt övriga kostnader.

-Avsättning till underhållsfond för att finansiera framtida underhåll/ett sparande)

 

Fritt Kapitaltillskott.

-Möjlighet finns när nästa lån förfaller 24-03-02

-Inbetalning av kapitalandel görs i samråd med styrelsen, bör ske i god tid för omläggning av lån.

-Det  finns ingen garanti på att få inbetalt kapitaltillskott vis försäljning av lägenhet.