Information till medlemmar i Brf Stuvsta 3 höst/vinter 2022.

2022-11-20

Information till medlemmar i Brf Stuvsta 3 höst/vinter 2022.

Hej

Vi är redan i november och det börjar bli höst på allvar, omvärlden ser inte ut som förra året och flera faktorer påverkar föreningen.

Ekonomi.

Nu har vi arbetat klart med budget för 2023 och behöver meddela höjning av både årsavgift kapital och årsavgift drift. Höjningen blir på kapitaldelen med 40% och på driftdelen med 5%.

Det är en stor höjning på kapitaldelen men som situationen har utvecklat sig med räntor så har vi inte så stort val. Uträkningen med 40% har vår ekonomiska förvaltare Bredablick räknat fram som en höjning vi behöver göra för att klara budget för 2023.

Som framgår av föregående års Årsredovisning har vi haft en väldigt låg ränta på föreningens lån, den så kallade Stibor räntan, alltså ned mot 0,33%. Det som nu har hänt är att det aviseras om räntehöjning upp emot 5%. Men vi vet inte säkert ännu. Föreningen omförhandlar sina lån i Mars resp April 2023, först då vet vi den exakta räntesatsen.

Styrelsen har så gott vi kunnat siat om framtiden och vad eventuella räntor kan landa på. Det enda vi vet är att den kommer vara högre än 0.33%. Föreningen amorterar dryga 600 tusen per år, detta kommer vi fortsätta att göra framöver. Den långsiktiga planen måste framöver bli att ligga kvar på en högre amorteringstakt, detta för att när räntan (om?) den sjunker kunna betala av våra lån lite snabbare, föreningen har ca 31 miljoner i lån.

Fastighet.

I budgeten finns även planerat underhåll, vi har sett över underhållsplanen och kommer göra ett minimalt planerat underhåll.

Under kommande veckor är takfirman Tak 2.0 AB och arbetar på våra tak, det visade sig vid inspektion av taket att det behöver uppdateras vad gäller säkerheten. Ett system för att fästa vajer samt nya stegar mellan taknivåer kommer monteras. Dessutom kommer ruttna vindskivor bytas samt snörasskyddet att kompletteras. Även hängrännor som nu är fulla med mossa kommer rensas samt trasiga takpannor kommer bytas.

Samfälligheten.

I samfälligheten har vi beslutat att installera fibernät i hela fastigheten. Det vill säga i Brf 1,2 och 3. Alla kommer få ett fiberuttag installerat i sin lägenhet. Det nät som finns från Tele2 (Coax kabel) är föråldrat och kommer att fasas ut.  Med ett fibernät i fastigheterna kan vi fortsätta modernisera fastigheten med bland annat modernare låssystem och eventuellt digitalt system för bokning av tvättstuga.

Även el-bilsprojektet är beroende av fibernät. Detta för att i framtiden kunna debitera kostanden för den el som används för laddning, till rätt person. El-bils projektet är pausat i väntan på fiberinstallation. Mer information ang fiberinstallation kommer framöver.

Bredablick som samfälligheten har haft avtal med vad gäller teknisk förvaltning är uppsagda till årsskiftet, ny entreprenör från Januari 2023 blir Mats Häger från Häger Bygg AB, vi återkommer med info ang rutin för felanmälan. (den ekonomiska förvaltningen blir kvar hos bredablick)

Grannsamverkan

Vi uppmanar fortsatt till att stänga ytterportar ordentligt och fråga obehöriga vad de har för ärende i fastigheten. Men sedan är grannsamverkan även hur vi bemöter våra grannar! Om någon råkar parkera på din parkeringsplats så kolla gärna vem som äger bilen och kontakta den direkt, kanske är det bara ett missförstånd. Att kontakt parkeringsvakt kan man göra i sista hand såklart.

Tyvärr har vi haft några incidenter med att det blivit fel från Bredablick men också att man ställt sig på fel parkering genom ett missförstånd. Mycket går säkert att lösa genom att man samtalar med varandra direkt.

Sammanfattningsvis.

Budgeterade höjning av årsavgift kapital samt drift kommer första kvartalet 2023. Om det är så att räntan skulle gå ned (?) kan det bli aktuellt med justering nedåt av årsavgift kapital. Men som sagt, vi vet inte säkert angående ränteläget så vi får helt enkelt återkomma om det. Det vi vet nu är att det tyvärr blir en höjning.

Styrelsen BRF Stuvsta 3